Zoek
Sluit dit zoekvak.

BLOG: BEVRIJDING?

‘Vandaag dacht ik terug aan een bijzondere Bevrijdingsdag, 30 jaar geleden. Het was 2020, toen 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd was van de Tweede Wereldoorlog. Maar in plaats van een groot feest waren er sobere toespraken vanaf een lege Dam, uit angst om elkaar te besmetten. Lockdown, noemden we dat. 1,5 meter afstand houden van elkaar, elkaar niet aanraken, mondkapjes, ouderen in isolement, dat heette ‘het nieuwe normaal’. En onze nieuwe vijand was een virus, COVID-19, althans dat dachten we. Achteraf gezien begon daar onze bevrijding …

Stel je eens voor, dat dit de toekomst is 

En dat deze crisis werkelijk een nieuw tijdperk inluidt … Dat deze tijd ons bewust maakt van werkelijke waarden. Dat het niet alleen maar draait om geld, geld, geld, om economie, om consumptie, om eigenbelang.  Dat, zoals o.a. Rutger Bregman overtuigend betoogt in De Correspondent (*), het neo-liberalisme op haar laatste benen loopt en dat deze crisis ons de kans biedt om een nieuw tijdperk binnen te stappen. Omdat de ideeën daarvoor zo zoetjes aan rijp zijn, the stage has been set.Een nieuw tijdperk waarin we ons burgerschap weer serieus gaan nemen, we ons verantwoordelijk kunnen en mogen voelen om te zorgen voor onszelf, voor elkaar en voor de kwaliteit van de wereld waarin we leven. Waarin we de macht niet overlaten aan sterke leiders die de belangen dienen van rijke elites, maar zelf aan het roer durven te gaan staan van onze levens en we van onze instituties eisen dat die deze wens ondersteunen.

Actieve betrokkenheid en burgerschap

Want als de crisis wat ons betreft iets duidelijk maakt, dan is het dat onze wereld onze actieve betrokkenheid en burgerschap nodig heeft: Of we het nu hebben over de zorg voor natuur en biodiversiteit, over de opvoeding van onze kinderen of de zorg voor onze ouderen, over diversiteit en inclusiviteit over de grenzen van wit en zwart, van man en vrouw, van homo en hetero etc heen, of over het behoud van culturele rijkdom om ons aan te laven en te scherpen. Dat het gaat over de uitdaging om een gezonde, door waarden gedreven economie en samenleving te realiseren die ruimte biedt voor iedereen, om vanuit ieders eigen talent bij te dragen.En dat is precies waar De Kunst van Wel voor staat en wat wij mogelijk willen maken: Leiderschap voor iedereen. Een gids, een steunpilaar en een ontmoetingsplek te zijn voor mensen om te kunnen leven vanuit hun noodzaak, om te worden wie zij zijn.

Ondersteuning in jouw persoonlijke zoektocht

Vind de weg naar onze trainingen en coachings als je ondersteuning zoekt in jouw persoonlijke zoektocht, en weet je welkom bij ons Oplaadpunt om gelijkgestemden te vinden waarmee we deze wereld steeds meer gestalte willen geven!

Vind de weg naar onze trainingen en coachings als je ondersteuning zoekt in jouw persoonlijke zoektocht, en weet je welkom bij ons Oplaadpunt om gelijkgestemden te vinden waarmee we deze wereld steeds meer gestalte willen geven!

*** Meer lezen over nieuwe perspectieven op de huidige crisis? ***
Zie onze blog met lees- en luistertips

Word je geprikkeld?

Neem contact met ons op!

Om je vragen voor te leggen of te bespreken wat we voor JOU kunnen doen.