Zingen om zin te geven, zingen om zichtbaar te zijn

 In Blog

‘Hoe lang laten we ons nog opjagen?’

Deze zin stond in een stukje in de online krant De Correspondent. De schrijver werkte maandenlang aan een serie columns over hoe we efficiënter kunnen werken. Alle tijd die door het slimmere werken vrijkwam, besteedde hij vervolgens aan extra werk … Hij was de hele tijd bezig met wat er morgen beter kon, en vergat te genieten van vandaag. Herkenbaar?

Voor ons wel. Terugreizend van onze vakantie lazen wij in de auto voor uit Momo en de Tijdspaarders. Dat is een jeugdboek uit 1973 van Michael Ende. Het boek raakte ons in het hart en gaat over het zelfde thema.

Het boek gaat over het zwerversmeisje Momo. Zij heeft als kwaliteit dat ze zo goed kan luisteren naar mensen dat zij hun inspiratie en hun levenslust hervinden. Als zij vol aandacht luistert keren zij terug bij zichzelf. Hoezeer zij zichzelf ook zijn kwijtgeraakt.

De Tijdspaarders zijn een soort spoken die mensen aanzetten om ‘tijd te sparen’. Zij verleiden hen om alle nutteloze activiteiten te schrappen en ‘meer uit hun tijd’ te halen. Zij doen de mensen geloven dat zij daarmee ‘tijd sparen’ om in de toekomst  ‘het ware leven’ te kunnen leiden. In werkelijkheid halen de mensen zo de ziel en het plezier uit hun bezigheden en raken steeds ontevredener en vermoeider, ze hebben geen tijd meer voor elkaar. En de beloofde tijd van het ware leven breekt nooit aan …

Momo heeft wel tijd en aandacht heeft voor de mensen om haar heen. Zij is bedreigend voor de Tijdspaarders die proberen haar gevangen te nemen. Momo slaat voor hen op de vlucht en vindt een veilig heenkomen bij Meester Hora. Deze oude, wijze man blijkt de beheerder van de Tijd. Hij toont haar de ware aard van de tijd.

Er is een groot en toch alledaags geheim. Alle mensen hebben er mee te maken, iedereen kent het, maar slechts weinigen denken er ooit over na. De meeste mensen accepteren het gewoon en verbazen zich er helemaal niet over. Dit geheim is de tijd. 

Je hebt kalenders en klokken om hem te meten, maar dat wil weinig zeggen, want iedereen weet dat één enkel uur wel een eeuwigheid kan lijken, soms kan hij ook als een ogenblik voorbijvliegen – het hangt er maar vanaf wat je in dat uur beleeft. Want tijd is leven. En het leven woont in je hart. (P.60)

De tijd, zo ontdekt zij, dat is het leven. En het leven, dat is de muziek die alle momenten tevoorschijn roept voordat zij weer verdwijnen, de muziek die hen hun vergankelijke schoonheid verschaft. Leven bestaat bij de gratie van tijd en aandacht, door met zorg te luisteren en te voelen komen wij tot leven …

Ons brengt dit verhaal dichter bij onze missie, die soms ongrijpbaar lijkt maar tegelijk actueel en onontkoombaar

Vanuit De Kunst van Wel zijn wij metgezel, coach en begeleider van mensen die meer vanuit hun echtheid en hun eigenheid willen leven, willen werken en zich willen presenteren. Wij leren mensen naar zichzelf te luisteren en stem te geven aan wie zij zijn. En dat doen we door met hen te zingen: want zingen brengt je direct in contact met jezelf en met je gevoel.

Wij helpen zichtbaar, voelbaar en hoorbaar te maken wie je bent en wat je te bieden hebt. We bieden ruimte, gezelschap en een helpende hand om vrijelijk te onderzoeken wat dat betekent, wat je wilt brengen, en handvatten om dat over het voetlicht te brengen, in woord en aanwezigheid.

Muziek is onze bron en ons favoriete voertuig. Een universeel voertuig waar ieder over beschikt. Onze expertise en achtergrond stelt ons in staat om anderen wegwijs te maken in hoe je daarmee kunt werken. En dat doen we met groot plezier.

 

De Kunst van Wel – Geef stem aan wie jij bent!
Liekje Welten |  Imke Musterd

Recent

Start typing and press Enter to search

Kerst ster