Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inspiratie om volwassen te worden voor jong en oud

Persoonlijke groei: met z’n allen in de puberteit.

Met de verkiezingen voor de deur, eindeloos veel regen ( klimaatverandering?) en oorlog aan de randen van Europa, kan je toch niet voorstellen dat we in Nederland door willen op de voet van ikke ikke en de rest kan stikken mentaliteit van de VVD. Zoals mijn leermeester van het IVSWElmer Hendrix  zegt: “We zitten als samenleving in de puberteit.”  En ja, een puber is nu eenmaal vooral op zichzelf gericht en heeft nog niet de bewustzijnsontwikkeling om veel empathie te hebben.

Nu maar hopen dat z’n ouders wel ‘aanwezig’ waren en de nodige bagage hebben kunnen meegeven voor zijn gezonde ontwikkeling.  Elmer  is bezig aan een boek met de ongeveer luidende ondertitel:  ‘Volwassen worden voor volwassenen’. 

Ik zie enorm uit naar de dag van uitgave.  Alles om die ontwikkeling kracht bij te zetten, want we kunnen wel hulp gebruiken om verbinding te maken vanuit volwassenheid. We zijn zo toe aan die collectieve verbinding.

VERANDERING EN VOORUITGANG

Dat nu de zorgen om het klimaat en de natuur en de zorgen over de polarisatie en de kloof van middelen in de samenleving, als ook de gevolgen van de oorlogen die er woeden voor toekomstige generaties niet bij alle partijen als belangrijkste thema’s in het midden van het publieke debat liggen, daar kan ik eigenlijk met mijn pet niet bij.

Echter we weten: verandering en vooruitgang komt van de groepen die niet gediend zijn bij de status quo. Zij die last/onderdrukking ondervinden zijn precies daarom belangrijk om stem te krijgen en gehoord te worden.  

Veel stemmen worden nog niet, of te weinig gehoord worden. Zoals van vrouwen die niet kunnen of mogen meedoen in onze samenleving. En dat terwijl hun energie en bijdrage aan verandering en vooruitgang zo nodig is. 

GEWELDIGE VROUWEN

Afgelopen zomer mocht ik als trainer een geweldige groep vrouwen trainen in Amsterdam Zuid Oost. We voerden indringende gesprekken over hoe bijvoorbeeld het slavernijverleden en een systeem van uitbuiting en geweld nog altijd doorwerkt in hun leven: in het dagelijks bestaan van de vrouwen uit het Caribisch gebied.

Ter sprake kwam ook hoe we, door ons bewustzijn te vergroten en ons te verbinden rond gezamenlijke waarden (zoals vrijheid, rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en schoonheid), hoop kunnen hebben op een duurzame, leefbare en volwassen samenleving en wereld. Ik ben heel blij dat ik met deze vrouwen mocht werken.

GENERATIE Z

En nu werk ik met jongeren van generatie Z die vastgelopen zijn in het systeem of zichzelf, of simpelweg de tijd nemen om vanuit hun adolescentie te onderzoeken wie ze als volwassen mensen zijn en waar ze verbinding mee kunnen maken om al hun positieve, creatieve bijdragen aan het leven en samenleving te bieden. Oh wat hoopvol en blij ben ik deze stemmen te horen en te stimuleren: en dankbaar ben ik te merken dat zij zo goed raad weten met de aandacht en de bedding die ze geboden wordt.

Zo hoopgevend, want net als de vrouwen in Amsterdam Zuid-Oost dragen zij, dragen wij met elkaar, de verandering, de volwassenwording in zich die voorzichtig vorm krijgt….

Wil je meer weten over onze trainingen of hoe we werken: kijk ook op  Reistijd-jong/ of op indivueel coachtraject: Reistijd

Generatie Z in actie

Word je geprikkeld?

Neem contact met ons op!

Om je vragen voor te leggen of te bespreken wat we voor JOU kunnen doen.